Zapotrzebowanie kaloryczne

Jak poznać swoje idealne zapotrzebowanie kaloryczne? Jakie czynniki wpływają na to ile dziennie potrzebujemy kalorii?

Ilość dziennie spożywanych przez nas kalorii nie powinna być wielkim problemem w ustaleniu, to po prostu kaloryczna suma pokarmów zjedzonych w ciągu dnia. To ile tych kalorii potrzebujemy już nie jest takie proste w ustaleniu bo zależy od bardzo wielu czynników jak wiek, płeć, wysokość, waga a przede wszystkim styl życia. Dlatego właśnie zapotrzebowanie kaloryczne każdego z nas się różni.

zapotrzebowanie kaloryczne

Jak poznać nasze zapotrzebowanie kaloryczne?

Według danych statystycznych przeciętnego zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego mężczyzny waha się od 2000 do 2500 kalorii, natomiast u kobiet wynosi 1500-2000. Taka wartość spotykana jest u osób stosujących dobrze zbalansowaną dietę i normalny styl życia. Prawdopodobieństwo, że przytyjesz przekraczając te wartości jest spora, chyba że sporo ćwiczysz i będziesz w stanie spalić nadmiar kalorii.

Przy znajdowaniu swego zapotrzebowania kalorycznego przydać się może indeks BMI. Jeśli wskaźnik BMI pokazuje nadwagę oznacza to, że należy zmniejszać ilość spożywanych kalorii. Oczywiście cały czas należy kontrolować ilość spożywanych kalorii i obserwować wagę. Jeśli wskaźnik ulegnie zmniejszeniu i ustabilizuje się na odpowiednim poziomie to wówczas poznamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Znając je jeśli tylko nie będziemy przekraczać tej ilości to nie powinniśmy przybierać na wadze.

Jeśli chcesz schudnąc to nie ma innego sposobu jak redukcja kalorii, poprzez zmiany w jedzeniu (mniej kalorii spożywamy) lub ćwiczenia (więcej kalorii spalamy). Można to osiągnąć na przykład stosując jedną z niskokalorycznych diet jaką jest dieta 1200 kalorii. Dla mężczyzn taką dietą będzie dieta 1500 kalorii.

zapotrzebowanie kaloryczne

Jak sformułować plan takiej diety? Oto i on. Zacznij od śniadania złożonego z 400 kalorii. Muszą one jednak pochodzić z wartościowych pokarmów a nie z tak zwanych pustych kalorii jakie można znaleźć w cukrze, słodyczach itp. Na obiad zredukuj kalorie do 300. Kolacja z kolei powinna być najmniejsza i zmniejsz ilość kalorii do 250. Pomiędzy głównymi daniami możesz pozwolić sobie na przekąski, ale tylko do 250 kalorii w sumie. W ostateczności otrzymujemy 1200 kalorii w ciągu dnia.

Zmniejszając kalorie powodujemy, że naszemu ciału zaczyna brakować energii, możemy czuć się ospali, zmęczeni. Dlatego warto wprowadzić do diety nieco więcej protein, które nie są mocno kaloryczne a dają organizmowi dużo energii. Aby zapewnić wystarczająco energii organizmu warto także jeść sporo węglowodanów złożonych i tłuszczów nienasyconych. Dzięki temu można zachować odpowiedni balans w diecie przy zachowaniu niskokaloryczności.