Węglowodany proste i złożone

Większość istniejących form jedzenia, pokarmów zawiera w sobie węglowodany. Otóż węglowodany to jedno z głównych źródeł energii dla naszego organizmu, dla naszych mięśni. Są one szczególnie ważne, dla osób uprawiających sport. Dieta uboga w węglowodany, może spowodować, że wszelki wysiłek fizyczny będzie przychodził nam z trudem. Dzienna dawka energii, jaką dostarczamy codziennie organizmowi, powinna pochodzić w 60% od węglowodanów, z czego większość stanowić powinny węglowodany złożone pochodzące od warzyw i pokarmów pełnoziarnistych.

Można wydzielić dwa rodzaje węglowodanów. Pierwszą grupę tworzą węglowodany proste a drugą węglowodany złożone.

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone to te, które nie są przetworzone, są z kolei bardzo pożywne i powinny być częścią każdej zdrowej diety. Składają się z wielu połączonych ze sobą molekuł glukozy. Ponieważ ich struktura jest bardziej skomplikowana od struktury węglowodanów prostych, dlatego też ich trawienie zajmuje więcej czasu. Można je znaleźć w warzywach, owocach, nasionach, pełnych ziarnach i orzechach.

węglowodany proste i złożone

Produkty zawierające węglowodany złożone:

- pieczywo pełnoziarniste
- fasola
- brązowy ryż
- makaron
- ziemniaki
- kukurydza
- płatki owsiane
- zboża
- soczewica
- kuskus
- marchew
- zielone warzywa

Jak w prosty sposób zwiększyć ich w spożycie w ciągu dnia?

1. Przerzuć się z normalnego chleba na pełnoziarnisty.
2. Zacznij jeść zboża, bogate w błonnik i węglowodany, na śniadanie. Najlepszym przykładem jest owsianka lub muesli.
3. Zamień normalny ryż na ten brązowy a zwykły makaron na odpowiednik pełnoziarnisty.
4. Zwiększ swoje dzienne spożycie owoców i - zielone warzywa

Jak w prosty sposób zwiększyć ich w spożycie w ciągu dnia?

1. Przerzuć się z normalnego chleba na pełnoziarnisty.
2. Zacznij jeść zboża, bogate w błonnik i węglowodany, na śniadanie. Najlepszym przykładem jest owsianka lub muesli.
3. Zamień normalny ryż na ten brązowy a zwykły makaron na odpowiednik pełnoziarnisty.
4. Zwiększ swoje dzienne spożycie owoców i warzyw.

Węglowodany proste

Węglowodany proste to po prostu proste cukry, które z punktu widzenia chemicznego składają się z jednego lub dwóch rodzajów cukru. Najczęściej występują w przetworzonych pokarmach jak np: cukier, makaron, biały ryż, biały chleb. Najprostszym węglowodanem jest po prostu biały cukier, który większość z nas codziennie dodaje do kawy lub herbaty. Produkty jak cukierki, ciasta, słodycze, syropy, soki i napoje słodkie to kolejne przykłady węglowodanów prostych. Można je także znaleźć w mleku i owocach, ale jest to zdecydowanie zdrowsze ich źródło, ze względu na występowanie błonnika, witamin, minerałów i innych wartości odżywczych.

Węglowodany proste są szybko przyswajane przez organizm. Ich główna wada to fakt, że powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi a w konsekwencji zwiększenie się poziomu insuliny we krwi. Po unormowaniu się poziomu cukru zazwyczaj przychodzi silne uczucie głodu.

To idealne źródło energii jeśli wykonujemy intensywny trening. Natomiast jeśli się odchudzamy i chcemy kontrolować poziom glukozy we krwi to powinniśmy jak najmocniej ograniczać ich spożycie.

Kilka sposobów na wyeliminowanie węglowodanów prostych ze swojej diety:
- czytaj opisy na opakowaniach. Jeśli w składzie jest cukier, sacharoza, fruktoza, syrop kukurydziany, biała mąka to na pewno ten produkt zawiera węglowodany proste. Jeśli te składniki znajdują się na szczycie listy to jest duża szansa, że dany produkt zawiera głównie je i niewiele więcej. Należy unikać tego typu jedzenia jeśli serio myślimy o odchudzaniu.
- szukaj pokarmów, które nie zostały mocno przetworzone. Wybierz owoc zamiast soku, zwłaszcza tego z dodatkiem cukru. Wybierz chleb pełnoziarnisty zamiast białego. Na śniadanie zjedz owsiankę zamiast pakowanych płatków.

Im bliżej będziesz natury, nie przetworzonych produktów, tym mniej węglowodanów prostych będziesz spożywać i tym większe będą twoje szanse w skutecznym odchudzaniu.