Produkty, pokarmy spalające tłuszcz


Zapewne wiesz, że tyjemy jedząc więcej kalorii niż potrzebuje nasze ciało. Otóż są produkty żywieniowe, które są w stanie zwiększyć nasz metabolizm i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Czy jedzenie takich "spalaczy tłuszczu" rzeczywiście może pomóc w zrzuceniu paru kilogramów? Badania pokazują, że tak. Przedstawiam kilka produktów, które pozytywnie wspomogą twoje odchudzanie.

Grejpfrut

Naukowcy odkryli, że jedzenie połówki grejpfruta trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem pozwoliło ludziom to stosującym schudnąć 2 kilo na przestrzeni 12 tygodni i to bez żadnych zmianach w ich diecie. Sok z grejpfruta działa podobnie.

Grejpfrut jest skuteczny ponieważ wpływa na poziom insuliny, pomagając ciału w przetworzeniu pozostałych pokarmów bardziej efektywnie oraz zmniejszając apetyt.

Czerwone wino

Czerwone wino jest dobre na serce oraz linię. Zawiera ono resweratrol, składnik który stymuluje ciało tak aby blokowało komórki tłuszczowe przed przyjmowaniem tłuszczu. Przyspiesza także rozpad komórek tłuszczowych.

Ponieważ resweratrol pochodzi ze skóry winogron to także winogrona, sok z winogron i białe wino mają podobne właściwości. Jednak są one najsilniejsze właśnie w czerwonym winie.

Wapno w produktach mlecznych

Wapno wpływa pozytywnie na spalanie tłuszczu, zwłaszcza tego w okolicach brzucha. Jedne z badań pokazały, że osoby jedzące 3 razy dziennie jogurty spaliły 50% więcej tłuszczu niż osoby nie jedzące go.

Wapno zawarte w produktach mlecznych jest skuteczniejsze niż te z tabletek musujących. Dzieje się tak dlatego, że to z naturalnych produktów współdziała z resztą składników produktów mlecznych i to daje lepsze efekty w spalaniu tłuszczu.

produkty spalające tłuszcz Produkty bogate w błonnik

Błonnik powoduje wypełnienie żołądka i uczucie sytości. Nie jest on trawiony więc nie zwiększa ilości spożytych kalorii. Pomaga on także przesuwać się pokarmowi przez układ trawienny. Skąd możemy go wziąć? Otóż w błonnik bogate są owoce, warzywa, warzywa strączkowe (fasola) oraz pełne ziarna (chleb pełnoziarnisty).

Innym pokarmem bogatym w błonnik są orzechy. Błonnik w nich zawarty zmniejsza absorpcję tłuszczu przez organizm.

Herbata

Picie jednego lub kilku kubków herbaty dziennie przez 6 miesięcy może zmniejszyć zawartość tłuszczu w organizmie nawet o 20%. Herbata działa, ponieważ zawarte w niej katechiny stymulują organizm do wykorzystania tłuszczów zgromadzonych w komórkach tłuszczowych.

Ostra papryka

Kapsaicyny zawarte w ostrych paprykach korzystnie wpływają na metabolizm. Zmniejszają także cholesterol.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone tłuszcze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie ponieważ pomagają w spalaniu "złych" nasyconych tłuszczy. Poza tym wpływa ona bardzo pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

Jajka

Jajka zawierają witaminę B12, która jest kluczem w rozbijaniu komórek tłuszczowych. Staraj się jeść jajka bez żółtka, gdyż to właśnie ono może podwyższyć poziom cholesterolu.