Herbatki odchudzające

Rynek oferuje bardzo szeroki wybór herbat jako środka skutecznie wspomagającego odchudzanie. Wśród najbardziej popularnych herbat możemy wymienić: zielona, biała, czerwona.

Herbata zielona: leczniczy antyoksydant (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników tzw. czarnych owiec w organizmie) oraz zioło wspomagające trawienie i przemianę materii. Zielona herbata posiada szerokie walory zdrowotne.
Składniki zielonej herbaty:
- garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość,
- kofeina (zwana teiną),
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk),
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K),
- olejki eteryczne

Herbatki odchudzające

Na nasze zdrowie działa bardzo pozytywnie. Kilka przykładów poniżej

- niektóre polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu (zmniejsza ryzyko miażdżycy tętnic, zakrzepów i zawału), hamują oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych, mogą zwalczać wirusy i bakterie,
- dzięki zawartej kofeinie, działa pobudzająco, wolniej ale skuteczniej - w porównaniu do kawy
- wspomaga koncentrację i jasność umysłu, poprawia pamięć,
- napar z zielonej herbaty poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka,
- antyutleniacze zawarte w herbacie mają działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia, pomagają również zapobiegać otyłości poprzez hamowanie wnikania glukozy w komórki tłuszczowe.

Sposób parzenia herbaty jest bardzo ważny. Istotna jest temperatura wody jaką zalewamy herbatę i czas parzenia. Po pierwsze, tej herbaty nie zalewamy wrzątkiem, gdyż wówczas ma gorzki smak. Po drugie herbata nie powinna parzyć się dłużej niż 3 minuty. W przypadku gdy chcemy zaparzyć susz stosujemy chińską metodę "mycia zielonej herbaty" tzw. "sicz ha" - czyli pierwsze parzenie od razu wylewamy! Herbatę zieloną można parzyć trzykrotnie - podobno najlepiej smakuje po drugim parzeniu.

Herbata biała zwana "eliksirem młodości". Przeciwdziała procesowi starzenia się (zawiera tyle polifenoli ile 12 szklanek soku pomarańczowego). Orzeźwia i poprawia koncentrację. Polecana osobom, które muszą pracować intelektualnie w gorące dni. MA silniejsze właściwości antymutogenne (przeciwdziałające powstawaniu zmian nowotworowych) niż znana z tego herbata zielona. Często polecana jako alternatywa dla kawy. Jest o wiele zdrowsza a także silnie pobudza. Jest również środkiem redukującym napięcie i stresy. Działa stymulująco na istniejące już komórki tłuszczowe do redukcji.

Herbatki odchudzające

Odmiany białej herbaty należą do najdroższych herbat świata. Zbierana jest wczesną wiosną z 2 -ch górnych listków i nierozwiniętych pąków. Nie zostaje poddana żadnym procesom poza suszeniem (niektóre odmiany poddaje się procesowi fermentacji w 10%). Białą herbatę zalewa się wodą o temperaturze 85°C ( po 5-7 minutach od zagotowania) i parzy od 5-10 minut. Można ją parzyć nawet trzykrotnie tj. w przypadku herbaty zielonej.

Herbata czerwona. Najlepszą herbatą czerwoną jest Pu-Erh liściasta. Jest ona produkowana na drodze procesu podwójnej fermentacji dzięki czemu końce listków uzyskują czerwony kolor. Ma niepowtarzalny smak i ostry aromat. Zawiera ona związki biologiczne czynne tj: wapń, magnez, żelazo, witaminę E, selen, aminokwasy, flawonoidy, alkanoidy. Dzięki nim herbata czerwona PU-Erh to pogromca tłuszczu. Pijąc tą herbatę w ciągu jednego miesiąca można stracić do 9 kg - efekt jest trwały. Oczywiście podczas kuracji, czerwona herbata jest jedynym napojem plus woda mineralna. Osoby szczupłe nie muszą się obawiać, że utracą wagę, gdyż czerwona herbata redukuje tylko nadmiar tłuszczu. W przypadku gdy chcemy się odchudzać herbaty tej nie słodzimy, ewentualnie miodem. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie usunąć listki gdyż napar stanie się gorzki (wydzielą się szkodliwe garbniki). Herbatę tą można parzyć wielokrotnie, gdyż za każdym parzeniem do herbaty naparu herbata wydziela dobroczynne substancje. Pić zaraz po przyrządzeniu.

Powstało wiele diet odchudzających z czerwoną herbatą w jadłospisie. Musimy wypijać 4 - 6 kubków czerwonej herbaty. Z diety należy wykluczyć cukier (oprócz owoców), tłuszcze, banany, winogrona oraz mięso. Koniecznie musimy jeść śniadanie, obiad i kolację popijając czerwoną herbatą. Posiłki powinny być bogate w węglowodany i warzywa. Wskazane jest jedzenie także owoców, ryb ,jajek, makaronów, chleb pełnoziarnisty oraz ryż.

Przykład diety z czerwoną herbatą:

Śniadanie:
- czerwona herbata
- kromka chleba lub musli.
- sok pomarańczowy

Obiad:
- czerwona herbata
- ryba
- warzywa z ryżem
- owoce

Kolacja:
- czerwona herbata
- ryba z warzywami
- sałata
- zupa jarzynowa makaronem
- owoce.