Dieta zone (strefowa)

Dieta strefowa została wymyślona przez Barry'ego Sears'a. Jej głównym założeniem jest zachowanie stosunku pomiędzy przyjmowanymi wartościami odżywczymi takimi jak węglowodany, białko i tłuszcz. Stosunek ten wynosi 40-30-30. Sears twierdzi, że taki stosunek pozwala kontrolować produkcję insuliny, której jedną z ról jest regulacja magazynowania dodatkowych kalorii w formie tłuszczu.

Celem jest zachowanie równowagi pomiędzy hormonem insuliny a glikogenem, którego zadaniem z kolei jest wyzwalanie glukozy z wątroby wtedy gdy jest taka potrzeba. Zachowanie tej równowagi jest możliwe poprzez kontrolę wielkości oraz składu posiłków. Generalnie rzecz biorąc trzeba dokładnie wiedzieć co się spożywa aby zachować współczynnik 40-30-30. Według autora powinniśmy myśleć o jedzeniu nie jako o źródle kalorii ale jako sposobie na kontrolę hormonów.

Co można jeść w diecie zone

Dieta nie skupia się na ilości spożywanych kalorii, nie ogranicza ich. Natomiast ważne w tej diecie jest jakie te kalorie są, skąd pochodzą, czy z białka, czy z węglowodanów a może z tłuszczy.
dieta zone
Przykładowy dzień z dietą zone może wyglądać następująco:
- mała porcja chudego mięsa bogatego w białko przy każdym głównym daniu plus mała przekąska bogata w białko dwa razy dziennie - po południu i wieczorem.
- dwa razy większa dawka węglowodanów zawartych w większości warzyw, całych ziarnach oraz większości owoców.

Produkty mleczne nie są zakazane, ale nie są polecane ze względu na to jak szybko uwalniają glukozę. Dieta preferuje jajka bez żółtek oraz niskotłuszczowe mleko i sery.

Kiedy najlepiej jeść

To kiedy jemy jest bardzo istotnym elementem diety zone. Pozwala to na lepsze kontrolowanie poziomów cukru i insuliny we krwi.

Najlepsze pory na posiłek według diety strefowej to:
- godzinę po wstaniu z łóżka
- co 4-5 godzin po każdym ostatnim posiłku albo co 2-2,5 godziny po ostatniej przekąsce.
- mała przekąska przed pójściem spać
- mała przekąska 30 minut przed ćwiczeniami

dieta zone

Przykładowy jadłospis

Aby z sukcesem zastosować tą dietę musisz zachować równowagę pomiędzy spożywanymi węglowodanami, białkiem i tłuszczami. Oto jak można to zrobić:

Śniadanie
Białko: 1 jogurt naturalny, 2 plasterki szynki
Węglowodany: 5-10 truskawek
Tłuszcz: 5 migdałów

Obiad
Białko : 100g piersi z kurczaka najlepiej z grilla
Węglowodany: 400g sałaty rzymskie, 50g pokrojonych grzybów, 50g pokrojonych pomidorów, 50g pokrojonej cebuli, czosnek, pieprz, odrobina soku z cytryny
Tłuszcz: 1 łyżka oliwy z oliwek

Popołudniowa przekąska
Białko: 3 plasterki sera (25g)
Węglowodany: pół jabłka

Kolacja
Białko: 70g wieprzowiny
Węglowodany: pół jabłka, 300g gotowanych na parze brokułów
Tłuszcz: 1 łyżka oliwy z oliwek

Wieczorna przekąska
Białko: 25g sera
Węglowodany: 125g winogron