Wiosenny detoks organizmu

Cudowna pogoda, sŁońce przygrzewa, a ty jesteś zmęczona, ociężała, nie do życia. Zamiast góry przenosić, ciągle byś tylko spała, narzekasz na zŁe samopoczucie. Prawdopodobnie przyszedŁ czas na oczyszczenie organizmu. Po krótkim detoksie poczujesz się lekka i pełna energii.

Wyobrażasz sobie dwa tygodnie bez pieczywa, masła, mleka, cukru, porannej małej czarnej i innych ulubionych używek? Tak, wiem, to raczej trudne. Ale jeśli dodam, że w zamian będziesz mogła jeść dowolne ilości sezonowych warzyw i pysznych, świeżych owoców, już jest trochę łatwiej, prawda? Jako fanka zdrowego styłu życia i makrobiotyki nie będę ukrywać, że detoks organizmu wymaga samozaparcia i poświęcenia, szczególnie, gdy się go przeprowadza po raz pierwszy. Ale jego efekty są wprost rewelacyjne i na pewno wynagrodzą twój trud! Zaczniesz rozumieć, że naprawdę "jesteś tym, co jesz". Jeśli nawet tylko na kilka dni odstawisz ciężkostrawne produkty, fast foody, używki i wszystkie pokarmy konservvowane i barvvione chemicznie, twój organizm oczyści się z zalegających toksyn i odnowi w naturalny sposób. Z czasem zdecydowanie zwiększy się poziom twojej energii. Poprawi samopoczucie. Ureguluje zegar biologiczny - zaśniesz bez problemu i po mocnym, zdrovvym śnie, obudzisz się wypoczęta i pełna chęci do dzialania. Z pewnością też wypiękniejesz, poprawi ci się cera, oczy nabiorą blasku, nie mówiąc o najbardziej pożądanym skutku ubocznym dla każdej kobiety - utracie wagi (przez 14 dni3-5 kg). Poczujesz się lekko po prostu fantastycznie! Lubię inspirować kobiety, by sprawdziły detoks na własnej skórze. Namawiam jednak do pewnych przygotowań. Przede wszystkim warto więcej poczytać na ten temat. literatura jest bogata, w internecie też znajdziesz mnóstwo ciekawych informacji. Dowiesz się więcej na tematrodzajówdetoksu, faz oczyszczania i tego, co może się wydarzyć z twoim cialem na różnych etapach, np. w pierwszych dniach może boleć cię głowa. Pamiętaj, w przypadku poważniejszych chorób konieczna jest konsultacja lekarska. Na dobrypoczątek polecam łagodny detoks.

Dieta South Beach

Jak twój organizm broni się przed toksynami

Toksyny, które otaczają cię na co dzień, nie działają błyskawicznie jak strychnina, ale powoli i metodycznie kumulują się w komórkach, by dać o sobie znać za kilka czy kilkanaście lat... Na szczęście twój organizm wyposażony jest w naturalny system obronny.

Część toksyn, które trafiają do organizmu, jest usuwana na bieżąco przez układ oddechowy, pokarmowy oraz skórę i układ moczowy - to twoje "naturalne oczyszczalnie". Istnieją jednak i takie związki, których nie można szybko się pozbyć. Właśnie do walki z nimi powołany został specjalny system "antytoksyczny" . Najważniejszym jego elementem jest rodzaj białka zwany cytochromem. Wyłapuje on toksyczną substancję i dokonuje jej "wstępnej obróbki". Potem do akcji wkraczają inne cząsteczki, które łączą się z toksyną sprawiają, że staje się ona rozpuszczalna w wodzie (a więc możliwa do usunięcia rzez skórę albo układ moczowyl lub w łuszczach (będzie można się jej pozbyć przez układ pokarmowy!).

Potrzebne wsparcie

Te mechanizmy nie zawsze działają bez zarzutu. Najczęściej szwankują "naturalne oczyszczalnie". Wątroba zaczyna gorzej pracować, gdy jesz zbyt dużo tłuszczów. Jelita nie spełniają należycie swej funkcji, jeśli w twojej diecie brakuje błonnika. Układ moczowy nie jest w stanie wypłukać wszystkich szkodliwych substancji, gdy pijesz zbyt mało wody mineralnej ... Czasem zawodzi też system "antytoksyczny". Do przeciążeń dochodzi, kiedy do organizmu trafia zbyt duża ilość nowych toksyn. Cytochromy nie znają ich, nie wiedzą więc, jak sobie z nimi poradzić. W czasie, gdy się tego uczą, szkodliwe związki mogą bezkarnie akumulo ać się w organizmie. Sygnałem, że już sporo się ich nagromadziło, mogą być: przemęcze le, spadek sił witalnych, zaburzenia koncentracji i pamięci, bóle głowy, krostki na skórze, nieprzyjemny zapach ciała. Wówczas może pomóc dieta odtruwająca. Dzięki niej odciążysz układ pokarmowy (zwłaszcza wątrobę i jelita) i poprawisz sprawność systemu "antytoksycznego" .

Dieta South Beach

Przykładowy jadłospis:

Dzień 1 i 2

PIERWSZE ŚNIADANIE (256 kcaL)
Sałatka owocowa
Składniki: banan, kiwi, mandarynka, łyżka pestek z dyni, 2 łyżki kiełków słonecznika. Owoce obierz, pokrój i włóż do miseczki. Dodaj pestki z dyni oraz kiełki.
- Filiżanka zielonej herbaty

DRUGIE ŚNIADANIE (113 kcaL)
- Surówka z marchwi i jabłka
- Szklanka soku wielowarzywnego

OBIAD (325 kcaL)
- Zielona zupa
Składniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, brokuł, po łyżce koperku, natki, margaryny, sól i pieprz.
Obierz i pokrój ziemniaki. Fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotuj. Gdy zmiękną, dodaj margarynę i przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp posiekanym koperkiem i natką.
- Filiżanka herbaty owocowej

PODWIECZOREK (102 kcaL)
- Pieczone jabłko
Składniki: jabłko, łyżka dżemu, cynamon.
Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Do środka dodaj łyżeczkę dżemu i szczyptę cynamonu. Piecz 15 minut w temp. 150 st. C.

KOLACJA (215 kcaL)
- Sałatka z tofu
Składniki: 2 cienkie plastry tofu, żółta papryka, ogórek, 2 małe pomidory, por, 3 łyżki kiełków lucerny, 2 łyżki koperku. Warzyvva umyj i pokrój na mniejsze części (z pomidora usuń miąższ). Podziel na kawałki serek tofu i połącz go z warzyvvami. Sałatkę polej sosem: łyżeczkę oliwy połącz z łyżeczką octu winnego, łyżeczką sosu sojowego, sŁodką papryką i szczyptą soli. Udekoruj koperkiem i kiełkami.
- Szklanka herbaty owocowej
Cały dzień - 1011 kcal

Dzień 3 i 4
PIERWSZE ŚNIADANIE (299 kcaL)
- Musli z owocami i jogurtem
Składniki: po 5 łyżek płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki pestek słonecznika, łyżka rodzynek, łyżka orzechów włoskich, kiwi, plaster melona, jogurt naturalny (2 proc. tł.), łyżeczka kiełków słonecznika. Do miski wsyp płatki, pestki sŁonecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszaj. Kiwi pokrój w kostkę, a z melona wytnij Łyżeczką maŁe kulki. Owoce polej jogurtem, posyp musli i wymieszaj. Udekoruj kiełkami słonecznika.
- Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcaL)
- Kromka pieczyvva pełnoziarnistego z miodem
- Szklanka soku grejpfrutowego
OBIAD (419 kcaL)
Ryż z warzywami
Składniki: 1/3 torebki ryżu brązowego, brokuł, szklanka fasolki szparagowej, żółta papryka, marchew, cebula, łyżka oliwy z oliwek i łyżka natki.
Ryż ugotuj i osącz. Warzyvva umyj i pokrój. Brokuły i fasolkę podgotuj w niewielkiej ilości wody i osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozdrobnione warzywa i duś chwilę pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, dodaj ryż i udekoruj natką.
- Szklanka soku pomidorowego
PODWIECZOREK (125 kcaL)
- Koktajl truskawkowy
Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł.), 10 truskawek (świeżych lub mrożonych). Składniki zmiksuj.
KOLACJA (234 kcaL)
ˇ Sałatka z kuskusem
Składniki: 3 łyżki kaszy kuskus, cykoria, brzoskwinia, pomarańcza, łyżka pestek słonecznika, łyżka sosu vinegret.
Kaszę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. Cykorię umyj i pokrój w paseczki. Obierz i pokrój pomarańczę oraz brzoskwinię. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy i łyżeczki octu winnego ze szczyptą soli i cukru. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami sŁonecznika.
- Szklanka herbaty z aronii
Cały dzień - 1207 kcal

Dzień 5
PIERWSZE ŚNIADANIE (307 kcaL)
- Maślanka (szklanka] z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki] i gruszką
- Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcaL)
- Warzywa z dipem czosnkowym Składniki: marchew, ogórek, żółta papryka, 3 łyżki serka homogenizowanego, ząbek czosnku, sól, pieprz, suszona bazylia.
Warzywa pokrój, wymieszaj z serkiem, wyciśniętym czosnkiem, dopraw.
OBIAD (417 kcaL)
- Omlet ze szpinakiem
SkŁadniki: 2 jajka, 4 Łyżki mLeka 10,5 proc. tU, 150 g szpinaku, 50 g chudego sera twarogowego, cebuLa, ząbek czosnku, Łyżeczka natki, Łyżka oLiwy z oliwek.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i podduś. Wrzuć rozdrobniony serek, przypraw soLą i pieprzem, wymieszaj. Rozbij jajka, dodaj mLeko i szczyptę soLi. Na rozgrzanej oliwie usmaż omLet. Szpinakowe nadzienie rozŁóż na poŁowie usmażonego pLacka i przykryj drugą poŁówką. Udekoruj natką pietruszki.
- Surówka
SkŁadniki: pomidor, 4 Łyżki kieŁków, sóL, 6 zieLonych oLiwek, Łyżeczka szczypiorku . Pokrój pomidora, dodaj kieŁki, oliwki i szczypiorek. Dopraw do smaku.
- Filiżanka zieLonej herbaty
PODWIECZOREK (123 kcaL)
- Koktajl malinowy
SkŁadniki: szkLanka kefiru (2 proc. tŁ.I, 3 szkLanki malin Lub porzeczek. Owoce zmiksuj z kefirem.
KOLACJA (226 kcaL)
- Kromka chLeba chrupkiego z miodem
- Surówka z marchwi z orzechami SkŁadniki: marchew, seLer korzeniowy, jabŁko, Łyżeczka orzechów wŁoskich, Łyżeczka miodu, sok z cytryny. Marchew, jabŁko i seLera umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i miód. CaŁość posyp posiekanymi orzechami.
- SzkLanka herbaty z aronii
CaŁy dzień - 1203 kcal

Dzień 6
PIERWSZE ŚNIADANIE (300 kcaL)
- Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem
SkŁadniki: 2 kromki chLeba żytniego peŁnoziarnistego, jajo, Łyżeczka szczypiorku, Łyżeczka oliwy z oLiwek, przyprawy.
Do miseczki wbij jajko. Dosyp posiekany szczypiorek, przypraw soLą i pieprzem i dokŁadnie wymieszaj. Kromki chLeba zanurz z obu stron w masie jajecznej i smaż na rozgrzanej oliwie .
- Surówka
SkŁadniki: pomidor, 5 zieLonych oLiwek, sok z poŁowy cytryny.
Pokrój pomidora i zmieszaj z oliwkami. Dopraw sokiem z cytryny.
- SzkLanka zieLonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (96 kcaL).
Banan
OBIAD (410 kcaL)
ChŁodnik
Składniki: 2 szkLanki maślanki, 2 Łyżki soku z buraka, burak, ogórek, 6 rzodkiewek, po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku.
Buraka ugotuj, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj. MaśLankę wymieszaj z sokiem buraczanym, dodaj rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość posyp dużą iLością posiekanego koperku.
- Gotowana fasolka szparagowa 1200 g) polana rozpuszczoną margaryną (pŁaska Łyżka)
- Gotowane ziemniaki z koperkiem
- Filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (130 kcaL)
-Szklanka soku grejpfrutowego
- 10 orzechów laskowych
KOLACJA (257 kcaL)
- Serek z owocami i miodem
SkŁadniki: 100 g serka wiejskiego, kiwi, plaster ananasa, Łyżka miodu, 3 Łyżki kieŁków. Do serka wrzuć pokrojone w kostkę owoce. Dodaj miód i kieŁki.
- Szklanka herbaty owocowej
CaŁy dzień - 1193 kcal

Dzień 6
PIERWSZE ŚNIADANIE (315 kcaL)
Jogurt z musLi i truskawkami
SkŁadniki: 15 truskawek, szkaLnka jogurtu, 4 Łyżki musli.
Owoce polej jogurtem i posyp musli.
- Filiżanka zieLonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (126 kcaL)
- Kanapka Ichleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem
- Szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego
OBIAD (403 kcal)
- Zupa z soczewicy
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona), cebula, pomidor, ząbek czosnku, łyżka natki, 2 łyżeczki ketchupu (bez konserwantów), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy (listek laurowy, ocet winny, sól, pieprz, kminek). Soczewicę mocz przez kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i utarty czosnek. PoŁącz soczewicę z cebulą i czosnkiem, przeŁóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj listek laurowy i gotuj ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmij soczewicę, pozostawiając wywar w garnku. Zmiksuj soczewicę i z powrotem przeŁóż do garnka. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję zupy kremowej. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory bez skórki i ketchup. Przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.
- SaŁatka z pieczarkami
Składniki: 6 liści sałaty, 4 rzodkiewki, 5 pieczarek, zielony ogórek, łyżka szczypiorku, 2 łyżki rzeżuchy, sok z cytryny, sól. SaŁatę porwij na kawaŁki, rzodkiewkę pokrój, szczypiorek posiekaj. Pieczarki przekrój na poŁówki, podduś, potem wystudź. Wymieszaj warzywa, posól, polej sokiem z cytryny, dodaj rzeżuchę.
- Filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (132 kcal)
- Szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
KOLACJA (248 kcal)
- Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku
Składniki: 2 plastry chudego sera twarogowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 proc. tł.), czerwona papryka, łyżka szczypiorku. W miseczce rozgnieć ser, dodaj jogurt, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek. Przypraw solą i dokŁadnie wymieszaj.
- Filiżanka zielonej herbaty
CaŁy dzień - 1224 kcal

Dieta South Beach

Etap II

Produkty zabronione: ziemniaki, chleb, buraki, marchewka, kukurydza, słodycze.
Śniadanie: jogurt z truskawkami i otrębami, herbatka ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem
Przekąska: jajko na twardo.
Obiad: pieczony pstrąg, mieszanka gotowanych warzyw, pół główki sałaty z oliwą i octem winnym.
Deser: 100 g chudego twarożku waniliowego.
Kolacja: filet z indyka, kasza kuskus, sałata z pomidorów.

Etap III

Jeśli uzyskaliście docelową wagę możecie jeść, co chcecie - ale należy pamiętać, żeby nie przesadzać ze "złymi" węglowodanami. Jeśli zdarzy się, że waga pójdzie w górę trzeba wrócić na tydzień do pierwszego etapu (musi on trwać dwa tygodnie) a potem znowu do trzeciego.